Kraamfeest Voorbereiding

Vlak na de geboorte het je echt genoeg anderen dingen aan je hoofd dus begin met de voorbereidingen al als je nog zwanger bent. Leuk om al ruim van te voren met het kraamfeest bezig te zijn.
Een kraamfeest wordt ook wel een kraamborrel of babyborrel genoemd. Maar bij de meeste mensen zal kraamfeest het duidelijkste in de oren klinken. Buiten dat klinkt een borrel erg alcoholachtig en eigenlijk moet dat niet teveel op een kraamfeest.

Nog even tussendoor. Als je in de kraamtijd mensen wel apart wilt ontvangen kun je ook nadenken hoe deze bezoeken eruit zien en kunnen onderwerpen als kinderhoek, cadeaulijst en bedankjes net zo goed van pas komen en gelezen worden.
Een voordeel van mensen in de kraamtijd laten komen is dat op dat moment de kraamverzorgster er nog is en zij kan je veel werk uit handen nemen. Laat dan de mensen wel tijdens haar werktijd komen, maar weer niet net als de baby in bad moet!

De gasten

Wie ga je allemaal uitnodigen? Dat is de eerste vraag die je jezelf moet stellen. En als je de lijst maakt zorg dan ook meteen dat alle adressen up-to-date zijn. Dat is sowieso handig voor het versturen van de geboortekaartjes.
Er zullen ook mensen zijn die wel een geboortekaartje krijgen maar wel eerder mogen komen. Misschien is het handig om twee verschillende teksten in de geboortekaartjes te maken.
Hou dit dan ook bij op de lijst die je maakt.
Natuurlijk kun je de uitnodigingen voor het kraamfeest ook apart versturen of als een los blad bij het geboortekaartje doen. Dan is ook het probleem van meerdere teksten op het geboortekaartje opgelost. Zie ook de pagina Uitnodigingen

Verzin of jullie het kraamfeest thuis geven of op een andere locatie. Die andere locatie kan dan in een zaaltje bij een bedrijf zijn maar kan ook in een groter huis bij familie zijn.

De dag dat je het feest geeft moet je vastleggen en ook een bepaalde tijdsduur. Een van en tot tijd bepalen dus en er rekening mee houden dat het wel ietsje kan uitlopen. De dag kan het beste zo'n 3 tot 8 weken na de geboorte zijn. Omdat je tijdens de voorbereiding de geboortedatum nog niet precies weet moet je de datum zeker niet te krap zetten.

Ook leuk om te hebben is het boek Hallo kraambezoek waarin de gasten allemaal iets leuks kunnen schrijven. Dit creŽert een mooie herinnering voor je baby. Extra tip: maak van elke gast een foto met de baby en plak die als minifotootjes op de pagina erbij.Welke dingen ga je op het feestje te eten en te drinken geven. Alcohol hoort eigenlijk niet op een kraamfeest. En beschuit met muisjes nu juist weer wel! Zie hiervoor de pagina Hapjes en drankjes

De baby

De baby hoeft misschien niet de hele tijd aanwezig te zijn en misschien is het handig als je er iemand voor hebt die op de baby let en er voor zorgt. Je kan dan zelf wat meer met de gasten omgaan en ze wat meer spreken. Het van hand tot hand gaan van de baby is op een kraamfeest niet gebruikelijk. Het komt de rust van het kind ook niet ten goede. Wel moet iedereen de baby op het kraamfeest goed kunnen zien. Want daar gaat het toch voornamelijk om als men op kraamvisite komt.
Ook voor de verdere organisatie op de dag zelf is het misschien handig om hulp te hebben. Drankjes kunnen de gasten ook zelf inschenken maar als er iets mist, iets omvalt of wat ook is het altijd handig als je er niet meteen zelf achteraan hoeft te rennen.

Kraamcadeaus zul je ook zeker gaan krijgen. Misschien is het handig om een lijstje te maken met dingen die je handig, of leuk vindt om te krijgen. Als je van iedereen een slabbetje krijgt is het ook niet leuk meer. Tips hiervoor vind je op de pagina Cadeaulijst

Kinderen en meer

Op de locatie van het feest is het ook handig om een hoekje met speelgoed voor kinderen te hebben. Die komen ook mee en dan hebben ze iets te doen. Ook een kleine tv met een leuke video kan een idee zijn. Voor meer ideeŽn hiervoor zie de pagina Kinderhoek

Een versiering van de ruimte is ook leuk om te doen. Verzin hoe je dat doet met ballonnen en of slingers. Een naam slinger of andere dingen die op een kraamfeest de feestvreugde kunnen verhogen. Zie hiervoor de pagina Versieringen

Wil je een gastenboek, verzin dan op tijd hoe die eruit moet zien. En eventueel wat je erin wilt hebben. Het kan een losbladig boekje zijn, maar je kan ook kaartjes klaarleggen en de gasten die op het kraamfeest komen daar iets op laten schrijven. En deze later weer samenbinden bijvoorbeeld. Er zijn ook kant en klare gastenboeken voor de kraamtijd, kraamfeest.
Laat alle gasten er een boodschap of wens in schrijven voor jullie pas geboren baby.

Een cadeautje voor de gasten? Wil je ze iets meegeven na het kraamfeest bedenk dan van te voren wat dit gaat worden. Zeker leuk is ook iets met foto's van de baby want die heb je in de weken voorafgaand aan het feest vast wel gemaakt. Kijk voor veel meer tips bij Bedankjes

Na een goede voorbereiding is het zeker genieten van alle aandacht die je op het kraamfeest zult krijgen. En moeilijk hoeft het niet te zijn als alles maar voorbereid is want voorbereiding is het halve werk.